Apostil Sözleşmesine Taraf Ülkeler
(5 ekim 1961 tarihli lahey sözleşmesi (Apostil Sözleşmesi ) taraf ülkeler)
ABD, Andora, Almanya, Antigua, Arnavutluk, Arjantin, Avusturya, Avustralya, Azerbaycan, Bahamalar, Burbuda, Barbados, Belerus, Belçika, Bosna-Hersek, Beliza, İngiltere, Bostvana, Bulgaristan, Brunei Sultanlığı. Cook Adaları, Çin Halk Cumhuriyeti, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Dominik, El Salvado., Ekvador, Ermenistan, Estonya, Finlandiya, Fiji, Fransa, Grenadines, Grenada, Güney Kore. Güney Afrika, Gürcistan, Hırvatistan, Hollanda, Hindistan, Hunduras, İrlanda, İsrail, İspanya. İsveç, İsviçre, İzlanda. İtalya, Japonya, Kazakistan, Karadağ, Kolombia, Kuzey İrlanda, Letonya, Lesotho, Liberya, Litvanya, Lihtenştayn, Lüksemburg, Makedonya, Macaristan. Malta, Malevi, Marşal Adaları, Mauritius, Moldova, Meksika, Monako, Namibya, Norveç. Niue, Panama, Portekiz, Polonya, Rusya, Romanya, Saint Kitts, Nevis Saint Lucıa, Samoa, Saint Vincent. San Marino, Sırbistan, Seyşeller, Slovakya, Slovenya, Svaziland, Surinam, Tonga, Türkiye. Trinidad ve Tobago, Ukrayna, Yeni Zelanda, Venezuela ve Yunanistan taraf olan ülkeler arasındadır.
Apostil Nedir?
Apostil işlemi, bir belgenin gerçek olduğunu ispatlamak için tasdik edilerek diğer bir ülkede yasal gerçeklik görmesine olanak sağlayan bir nevi belge onaylama sistemidir. 6 Ekim 1961 yılında Lahey Konvansiyonunda Apostil kuralları ortaya konmuştur. Bu kurallar sadece Lahey Konferansı üye ülkeleri ve taraf ülkeler arasında geçerliliği olan kurallar bütünüdür.
Apostil Nasıl İşler?
Yabancı bir ülkeden alınan resmi belgenin ya da kararın Türkiye sınırlarında geçerli olması için. Söz konusu belge veya kararın düzenlenmiş olduğu ülkedeki Türk Konsolosluğunca onaylanması gerekir. Tam tersi olarak düşünülürse; Türkiye sınırlarında alınan bir karar veya resmi belgenin yabancı ülkede geçerli sayılması için. Türkiye’de bulunan o ülkenin konsolosluğu tarafından onaylanması gerekir.
Lahey Sözleşmesi ve Apostil
Bazı ülkeler çok prosedür gerektiren bu karar ve belgelerin diğer ülkelerde geçerli olması konusunda gerekli olan onaylama işlemi zorunluluğunun kaldırılması için. ” Lahey Sözleşmesi ” adında bir sözleşmeye imza atmışlardır. Bu sözleşme ile onay zorunluluğu kalkmış ve üye ülkeler aralarında serbest bir dolaşım hakkına sahip olmuşlardır.
Sözleşmenin Amacı Nedir?
İmzalanmış olan bu sözleşmenin (Apostil Sözleşmesi ) asıl amacı; ” Sözleşmeye taraf olan ülkelerden herhangi birisinde düzenlenmiş olan resmi belgenin diplomatik mercileri aşarak, konsolosluk temsilcilerinin onayına ihtiyaç duymadan, prosedürlerle uğraşmadan diğer ülkede kullanımına olanak sağlamaktır “. Yani taraf ülkeler aralarında kullandıkları resmi belgeler için vatandaşlarına kolaylık tanımaktadırlar.