Apostil (Apostille) Nedir?

Apostil, ( Apostille ) bir ülke içerisinde resmiyet kazanmış bir kamu evrakının, başka bir ülkede geçerliliğini korumasıdır. Ülkemizde illerde valiliklerin, ilçelerde kaymakamlıkların üstlendiği ücretsiz evrak tasdik durumudur.

Noterden edinilen, noter onayının alındığı (tasdik edildiği) resmiyet kazanan bir belgenin başka bir ülkede yasal olarak geçerliliğinin sürdürülmesini sağlayan belgedir.

Uluslar arası belge dolaşımı 5 ekim 1961 de birçok ülkenin de içinde bulunduğu Lahey Anlaşmasına bağlı olarak yasallaştırılmış ve yürürlüğe girmiştir. Bu anlaşma ile ülke dışına çıkacak evrakın, ülke dışında da tanınmasını sağlamak bu anlaşmaya göre evrakın apostil edilmesi şartına bağlanmıştır.

Kısacası Türkiye’de aldığınız bir diplomanın Almanya’da ki bir üniversitede de tanınmasını istiyorsanız eğer apostil yaptırmanız gerekmektedir Yada Türkiye’den aldığınız bir doğum belgesinin ABD’de tanınmasını istiyorsanız yine aynı şekilde apostil tasdiki yaptırmanız gerekmektedir.

Apostille İşlemi Hangi Kurumlarda Yapılır?

Ülkemizde apostil şerhi veren makamlar illerde valilikler. ilçelerde kaymakamlıklar. Bazı adli belgeler için ağır ceza mahkemeleri başkanlıkları, ağır ceza mahkemelerinin bulunmadığı bölgelerde Adliye Encümeni yada Adalet Komisyonu Başkanlıklarına başvurulabilir.

Son çıkan yönetmeliğe göre Arabistan bölgesinde olan ülkelerin çoğunun apostil işlemleri için. Artık ilin yetkili valilikleri tarafından yapıldığı, kaymakamlıkların  Arapça dokümanları apostil etme yetkisinin valiliklere verildiği açıklanmıştır.

Apostil işleminin amacı öncelikli olarak, apostil taraftarı ülkeler arasında resmi dokümanların geçerlilik işlemlerini konsolosluğu araya katmadan hızlı bir şekilde evrak işlemlerinin yürürlüğe girmesini sağlamak. Hızlı hareket edilmesi ve kamu işlemlerinin hız kazanmasını sağlamaktır.

Apostil İşlemleri için Kaymakamlıktan yada Valilikten Randevu Almak Gerekiyor mu?

Apostil onay işlemi için kaymakamlıktan yada valilikten randevu almanıza gerek yoktur.

Apostil işlemi kısa bir süre içerisinde noter tasdiki yapılmış bir evraka eklenen. Kim tarafından hangi tarihte hangi merci tarafından  dosyanın tasdik olduğunu belirten kısa bir yazı dokümanıdır.

Kaymakamlık yada valilik apostil işlemleri için randevu sistemini henüz kullanmadıkları için. Resmi devlet dairelerinde olan bu tür taleplerin yoğun olduğunu göz önüne alarak, apostil işlemlerinizi sabah erken saatlerinde halletmenizi öneririz.

Apotil Onayı Ücretli midir?

Apostil onayı tamamen ücretsiz bir işlem olmakla birlikte. Bazı kurum ve kuruluşlar (Yurt dışı danışmanlık büroları, yurt dışı eğitim büroları,tercümanlık büroları vb) sizin onayınız dahilinde adınıza apostil işlemini yaptırabilmektedirler. Bu durum için apostil yaptırmasını istediğiniz kişi kurum ya da kuruluşa yazılı bir ibrazda bulunmanız gerekmektir.  (dilekçe vb.)

Ücretsiz yapılan apostil işlemi için adınıza işlem yaptırmasını istediğiniz bazı kişi kurum yada kuruluşlar sizlerden belirli hizmet bedeli talep edebilmektedirler.

Apostil işlemleri her ülke tarafından farklı kurum yada kuruluşlar tarafından yapılabilir. Bu durum (5 Ekim 1961 tarihli Lahey Sözleşmesi). APOSTILLE. (Convention de la Haye du 5 Octobre 1961) sözleşmesine katılan ülkelerin kendilerinin uygun gördükleri resmi kurumlarca işleme alınır.

Apostil İşlem Sırası Nasıldır?

Örneğin elinizde bir Türkiye’den alınmış, Türkçe üniversite diploması var diyelim. Ve bizlerden erasmus için bu belgenin İngilizce’ye çevrilmesini ve ardından apostil yaptırılmasını istediler diyelim,

Bu örnek üzerinden işlem sırasını anlatacak olursak,

Öncelikli olarak Türkçe belgenizin  İngilizce’ye çevrilmesi adına bir noter  yeminli tercüman yada noter yeminli tercüme bürosu ile iletişime geçmeniz gerekmektedir, ardından tercüme işlemlerini başlatabilirsiniz.

Not: Evrak, herhangi bir evrak olabilir, noter, kendi anlaşmalı olduğu yeminli tercüman yada yeminli tercüme bürosunun kaşesini, imzasını kısaca çevirisi yapılan evrakın.  Resmiyet kazandığını görmeden dosyayı hiçbir şekilde onaylamayacaktır, şahsi olarak çevirdiğiniz dokümanların bu durumda herhangi bir önemi olmamakla birlikte. Tercüman tarafından belgenin yeniden revize edilerek kaşelenmesi ve onaylanması gerekecektir.

Noter yeminli tercüme bürosu yada tercümanın yemin zabtının bulunduğu noterlerce tercümesi yapılan evrakın onayı yapılır.

Bu süreçlerde evrak ne olursa olsun evrak aslının yanınızda bulunması her zaman sizlere avantaj sağlayacaktır.

Noter tarafından onaylanan evrak kaymakamlığa yada valiliğe götürülerek apostil işlemi tamamlanır.

Profesyonel Noter Tasdikli Yeminli Çeviri Hizmeti

Profesyonel çeviri siparişleriniz, 7 Dil Tercüme’nin zorlu çeviri değerlendirme programı sürecinden en az %95 ve üzeri başarı puanı alan,100 ’den fazla Ülkeye ait Profesyonel Tercüme Ofislerinin ortak çalışması, deneyimli ve alanlarında uzman tercüman kadrosu tarafından gerçekleştirilmektedir.

HABER | SON DAKİKA HABER | Burç Yorumları | Teknoloji Haberleri | Gündem Haberleri